WARSZTATY KULINARNE „GOTUJ Z TRADYCJĄ”

W styczniu 2014 roku w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, poprowadziłam warsztaty kulinarne „Gotuj z tradycją”.

 

Właśnie w zagrodzie „W Międzyczasie” i naszym gospodarstwie agroturystycznym, można spróbować przygotowywanych przeze mnie lokalnych specjałów, w tym zupy dziadowskiej i bułeczek „jagodzianek”, które w 2013 roku wpisane zostały na Listę Produktów Tradycyjnych.

Uczestnicy warsztatów mieli okazję nie tylko poznać smak tych dań, ale i własnoręcznie je przygotować. Okazało się, że potrawy nie były trudne i, jak potwierdziła dalsza degustacja, bardzo smaczne. Tak wspominałam wówczas to wyjątkowe spotkanie: „Rodzina moja była liczna, miałam pięcioro rodzeństwa, a zupę dziadowską często jedliśmy na śniadanie czy kolację. Ze względu na jej skład, była prawie zawsze do zrobienia. Ziemniaki, mąka i mleko to przecież główne zasoby starej wiejskiej spiżarni”.

Podobnie proste w wykonaniu są bułeczki „jagodzianki”. Wystarczy zarobić ciasto drożdżowe z mąki, jajek, mleka i drożdży, a po jego wyrośnięciu formować bułeczki, otulając uzbierane w lesie (a obecnie mrożone) jagody ciastem.

Zwieńczeniem warsztatów było wspólne wykonanie zupy dyniowej, która odpowiednio doprawiona pieprzem, goździkami i imbirem „rozgrzewała od środka”, co w tamten mroźny, styczniowy dzień było jak najbardziej wskazane.

Przepisy na jagodzianki, zupę dziadowską i zupę z dyni >>>