SMAKI PRZESZŁOŚCI NAS ŁĄCZĄ – W KUCHNI MIĘDZYCZASU

Obecnie „dawna wieś” niemalże nie istnieje, a życie na wsi bardzo zbliżyło się do miejskiego. Są jednak miejsca, gdzie miniona wieś żyjąc nowym życiem ukazuje przeszłość. Młodzi ludzie, uczestnicy projektu Bardzo Młodej Kultury, „osadzali” w naszej teraźniejszości historię, tym razem w dziedzinie kulinarnej. Wszystko to działo się w naszej zagrodzie edukacyjnej „W Międzyczasie”.

 

Warsztaty rozpoczęliśmy w Galerii „Barak”, gdzie wspólnymi siłami, burzą mózgów określaliśmy co znaczy dziedzictwo kulturowe i zastanawialiśmy się, dlaczego jest ono współcześnie tak bardzo ważne. To było zasadne nawiązanie do tematyki warsztatów, bo wędrując w czasie i przestrzeni historycznej, można poznawać kulturę i uczyć się korzystać z jej dorobku.

Następnie przeglądnęliśmy „Leksykon podkarpackich smaków”, w którym umieszczone są „międzyczasowe” produkty wpisane na listę produktów tradycyjnych. Dowiedzieliśmy się więcej o zupie dziadowskiej i jagodziankach, ich charakterystyce, pochodzeniu, historii i sposobie produkcji.

Po tak ważnym wprowadzeniu przeszliśmy do działania i tu się zaczęło… Mozolne wyrabianie ciasta drożdżowego, jego rośnięcie i formowanie bułeczek nadziewanych jagodami, a po ponownym rośnięciu – wypiekanie. W kuchni Międzyczasu cały czas praca wre, było więc obieranie ziemniaków, krojenie ich w kostkę, wyrabianie ciasta do klusek „dartych” i gotowanie zupy.

Należało też zadbać o stanowiska pracy, przygotowanie stołu, a w międzyczasie wokół roznosiły się wyjątkowe zapachy. Przy wspólnym stole połączyły nas smaki przeszłości i przypomniały się zasady savoir vivre, zawsze bardzo ważne.

Przepisy smaków przeszłości można znaleźć tutaj >>>

Na podsumowanie, nasi podopieczni zadbali o obiadek dla 40 królików. Na łące zbierali dla nich koniczynę, a do obsługi taczek ją transportujących, ustawiała się kolejka. Wspólne rozmowy, zespołowe działanie i pobudzanie aktywności stały się znakiem rozpoznawczym naszych projektowych działań.

 

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *